Колку чекори треба да направите дневно за да ослабнете?

827

Пешачење е најлесен и наједноставен начин за физичка активност. Докажано е дека одењето го подобрува расположението, го чува здрвјето и помага во слабеењето и одржувањето на телесната тежина без да се менуваат прехрамбените навики.

Истражувањето покажало дека жените кои во просек правак по 3.520 чекори дневно, што е околу половина час пешање дневно, изгубиле два килограми во една година без да ги менуваат своите навики во исхраната. Исто така, им се намалило штетното масно ткиво на стомакот за 12 отсто.

За да знаете дали доволно сте пешачеле за да ослабнете, проверете во следниве табели.

ПО МИНУТИ

1 минута=118 чекори

10 минути=1.180 чекори

30 минути=3.540 чекори

60 минути=7.080 чекори

ПО КИЛОМЕТРИ

1,6 километри=2.000 чекори

4,8 километри=6.000 чекори

8 километри=10.000 чекори

12,9=16.000 чекори

РАБОТИ ПО ДОМА

Пазарување=67 чекори

Бришење под=101 чекор

Работа во градина=89 чекори