Прилеп синоќа најзагаден турна нов рекорд во светот, граѓаните не дишат чист воздух

163

Екстремно загадување на воздухот со многу висока концентрација на МН10 честичките кои според мерењето во 22 часоот вечерва изнесуваат 1611 микро грами на метар кубен.

Со толку висока концентација на воздухот може да се констатита дека синоќа, прилепчани наместо воздух дишат отров.

По поставувањето на новата мерна станица стана јасно дека Прилеп е меѓу градовите со најзагаден воздух во Македонија.

Останува да видиме дали овој рекорд ќе остани на 1611 mg/m3 PM10 или ќе биде повторно турнат во иднина.