Се вработуваат брачни другари и кумови на функционери на СДСМ во Општина Битола, дали ова не е непотизам?

834

Почитувани, Непотизмот станува заштитен знак на СДСМ. По вработувањето на братот на градоначалничката како наставник, стигнаа информации кои говорат дека роднини на лица од врвот на власта ги полнат државните институции.

СДСМ и Петровска не смеат да бегаат од одговори и треба да и кажат на јавноста.

Дали е точно дека како компензација за лојалноста во Советот на Општина Битола во општинската администрација ги вработи, Бобо Груевски, прв братучед на Валентин Груевски, претседател на Советот и Владимир Костурски, сопруг на советничката Емилија Костурски. Дали ова не е непотизам почитувани граѓани?

Општина Битола не смее да биде место за вдомување на партиските кадри. СДСМ не смее да ги става интересите на партијата, над интересот на граѓаните.

Петровска мора да одговори и дали во општината го вработи и братучедот на Сашо Додовски, актуелен претседател на УО на АД ЕЛЕМ?

До каде оди непотизмот и фамилијарниот интерес на фамилиите од власта?

Граѓаните се прашуваат дали за директори на ЈП Комуналец и ОУ „Даме Груев“ ги назначи брачните сопружници Панде Богоевски и Ленче Богоевска? И дали за директор на хидроелектричната централа во ЈП Водовод е поставен Оливер Сливовски, кум на Горан Козаров, директор на Водовод.

СДСМ и Петровска должат одговор и дали сопругата на вршителот на должност секретар на Општина Битола е директор во Заводот за рехабилитација на деца со оштетен слух?

Не постои институција на територија на општината во која не постои сомнеж за непотизам. Граѓаните чекаат одговори како и на кој начин СДСМ ги троши нивните пари.

Дали гледа на Буџетот само како на средство за намирување на партиските апетити на неколку фамилии од врвот на власта? Останува уште и домашните миленичиња да си ги вработат.

Најсоодветна парола на оваа ненародна власт наместо живот за сите би била живот за најблиските.

Интегрален текст од прес конференција за медиуми на Викторија Христовска